Stefans blogg

Jag är rak och ärlig. Jag säger alltid var jag tycker.

VassasteTunganÄrSällanDenVisasteFråga dig själv: Vad vill jag uppnå med min feedback?

Man ska alltid vara ärlig, bara att man inte ska vara en vilt skjutande tvångsmässig sanningssägare utan impulskontroll. Fundera först på vad syftet är!

Om jag ska ge feedback till någon ska jag först fråga mig: 


  • Vill jag den jag ger feedback till väl?
  • Fråga mig själv om jag tror att min feedback utvecklar den andre.
  • Fundera på hur feedbacken ska formuleras och i vilket sammanhang och när den ska ges.


Tips

  • Om det handlar om korrigerande feedback - använd ”mindre eller mer”-tekniken.
  • Ge feedback på beteende och inte på personlighet. 
  • Säkerställ att mottagaren förstår och följ sedan upp för att säkerställa effekthemtagning.
  • Om det handlar om bekräftande uppskattande feedback - ge ofta!


Välvillig välformulerad feedback (feed back) bekräftar och förbättrar!

Det finns tyvärr vissa människor som ger ”ärlig” feedback där flera eller ingen av ovan inte stämmer. I det fallet är den vassaste tungan inte den vissate. Några kallar dom för sanningssadister. ”Vaddå, jag sa bara som det är, något annat vore oärligt!"


Klicka på bilden för att skriva ut

Undvik antaganden för att undvika konflikter

EttAntagandeÄrInteAlltidEnSanning2


Vi är inte lika bra tankeläsare som vi vill tro ibland…

Därför kan det vara bra att lansera det som en tolkning/antagande/hypotes - ”Jag tolkar det som om du inte vill samarbeta med mig, stämmer det eller hur ser du på vårt samarbete?” (sedan kan du veckla ut det: ”Vad tycker du fungerar bra och vad tycker du inte fungerar bra?”)

Bättre än att gå på någon med: ”Du gillar inte mig! - och vet du vad? Jag gillar inte dig heller"


Klicka på bilden för att skriva ut

Ärlighet

Ärlighet


"Jag är ärlig och säger alltid vad jag tycker…"


Se upp för vilt skjutande tvångsmässiga sanningssägare utan impulskontroll! (som inte frågar sig själv över vad syftet är att säga det, som inte funderar på hur de ska förpacka det så att det går bra, som inte funderar på om det är det bästa jag kan göra i situationen för att bidra till den andres utveckling etc etc.)


Klicka på bilden för att skriva ut

Ett alternativ till att vara avundsjuk eller sjukt missunsam är att var unsamt avundfrisk...

avundfrisk


Tänk på hur mycket inspiration det finns runt omkring oss som kan skapa motivation och få oss att anstränga oss till att nå våra mål.

Skolverkets kom med en rapport från förra året som bland annat sa: ”Medfödd begåvning är inte lika viktigt för att nå bra skolresultat som motivation och ansträngning. Högpresterande elever är i högre utsträckning motiverade, uthålliga och har en positiv syn på studierna och relationen till sina lärare, visar en studie från Skolverket.”

Jag tror att ovanstående kan vi applicera på hela livet!

Därför ska vi inspireras av andras framgång.


Ps.framgång handlar inte om bara om pengar, det handlar mer om att nå uppsatta mål. Det kan tex vara att någon förverkligar en längtan genom att sadla om från ekonomichef till att bli konstnär.


Jantelagen är en bidragande orsak till att många är avundsjuka.

Därför kan jag rekommendera en bestseller skriven av min bror Tomas:

http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9187225018

Ps2. jag hoppas Tomas enorma framgång med boken och ver 165000 följare på Fb har skapat många avundfriska och inspirerat dessa till att lämna sin komfortabla zon och ”bli sin egen lyckas smed”. 


Klicka på bilden för att skriva ut

Brainstilling

Brainstilling


Brainstorming och brainstilling är som Yin och Yang.

För mig blir brainstorming den stunden jag genererar nya tankar/idéer och lösningar på problem, och för mig är brainstilling när jag reflekterar och kvalitetssäkrar över det som kom fram i brainstorming.

Tänk även på att en del människor är mer kreativa under brainstorming och andra är mer kreativa i brainstilling. Vi är alla olika och vi behöver vara olika. Det blir bäst så.


Klicka på bilden för att skriva ut

It takes two to tango

Takestwototango

Att bidra till utveckling handlar mycket om att vara delaktig i utvecklingen!

När jag inser att jag är en viktig pusselbit i ett sammanhang har jag också ett ansvar i att bidra till att det blir bra, oavsett om andra gör det de ska eller inte.

Om jag lägger ut skulden och ansvaret på någon annan blir det problem - troligtvis är de/den andra upptagna med att lägga ut skulden och ansvaret på mig.

Det blir därför bättre om jag har mer fokus på vad jag gör eller inte gör!

I det här sammanhanget hade nog Obama uttryckt sig: ”Yes I can - and I will!”. Bara en tanke:)


Klicka på bilden för att skriva ut

Sluta cirklar

Avsluta


Vi västerlänningar är i allmänhet dåliga på att sluta cirklar…

Vi går omkring med ett tungt bagage med oavslutade situationer. Dessa oavslutade situationer läcker energi när vi tänker på dom eller att vi har en viss obehagskänsla när det är som är oavslutat stör oss i det omedvetna. Man kan se det som en smygpunka där det oavslutade ligger och drar lite energi. Så fort jag tänker på det, till exempel på arbetet, tappar jag fokus från det jag gör just nu. Det tar då tid och energi att komma tillbaka till det man gjorde innan man blev störd av det oavslutade.

Insomnia handlar nästan uteslutande om att vi ligger och tänker på sådant som är oavslutat. Det är inte sällan historiska saker, som man kan göra avslut på, och även vissa saker som man håller på med just nu som då naturligt är oavslutade (iofs ligger man vaken på natten för något som är pågående kan man alltid skriva ner det på en lapp så man slipper oroa sig att man ska glömma det  - så man kan ta tag i det på morgonen).

Om det är något som är oavslutat men som inte gör att jag tänker på det då och då - ja då är det mentalt avslutat och inget problem.

Har jag för mycket historiskt oavslutat blir det svårt att lägga full kraft på det jag ska göra här och just nu!

Därför har vi mycket att vinna genom att välja ut några oavslutade saker och göra avslut. Det handlar om att plocka de lågt hängande frukterna... (det vill säga - det som är lätt att avsluta) 


Annorlunda lästips: Rensa i röran med feng shui : det enkla sättet att skapa ordning och harmoni i ditt hem av Karen Kingston


Klicka på bilden för att skriva u

Jag vill utvecklas

It's up to you

Utveckling är att nå nya höjder

Jag vill utvecklas! 

För att skapa en grogrund där jag kan växa gäller det att vara med och samskapa ett stödjande sammanhang. Ibland måste jag vara beredd att släppa taget, vara öppen, lyssna på min längtan, känna tillit till mig själv och till de som vill mig väl. Jag behöver också vara lite räddmodig:)

Jag behöver också själv känna att utvecklingen är meningsfull och att det inte bara är någon annan som tycker jag ska utvecklas. Tycker min chef att jag ska utvecklas inom något visst så bör man ha en dialog kring detta, så att jag förstår syftet). Kom ihåg om du använder ord som "Jag måste utveckla .../jag borde utveckla… så är det kanske en indikation på att du själv inte vill just den utvecklingen. Är det något som behövs på arbetet får du antingen ta till dig det och omsätta det till att du vill eller söka dig någon annanstans.


Klicka på bilden om du vill skriva ut den

Silvertjep...

SIlvertejp feedback arbetsklimat


Vi behöver mer silvertjep på våra arbetsplatser! (ibland mycket mer).

Kom ihåg att det inte bara är chefen som ska ha silvertejpen, alla behöver bidra för att det ska bli bra/ännu bättre!

Du har ett ansvar för att vara med och medskapa ett bra arbetsklimat. Är du inte villig att bidra eller du har försökt men det har inte gått - får du ge upp och ta ditt ansvar och söka ett nytt sammanhang.


Klicka på bilden om du vill skriva ut den

Frågor?  Ring 070 726 7010 eller maila stefan.gunnarsson@feedbackakademin.se