Figur - Grund

FigurGrundFör att kunna möta någon när de agerar ”konstigt” bör du vara nyfiken på hur det kommer sig att den andre reagerar som den gör.

För att möta någon i det neurotiska behöver vi först möta dom i det existentiella. ”Jag märker att du blev upprörd när jag sa så, bara för att jag ska förstå din reaktion så undrar jag om du har någon tidigare liknande negativ upplevelse?” eller bjuda in den andre ”jag hör att det är så för dig, och jag är lite nyfiken på hur du tolkar situationen, är du också intresserad av att höra mina erfarenheter kring det - så du förstår hur det kommer sig att jag sa ifrån?”


Tänk på uttrycket, hur du säger det kan skapa lösning eller låsning.

Du har med andra ord ett ansvar att säga det på ett bra sätt. Och gör du det så är det inte ditt ansvar om den andre reagerar negativt ,  trots att du formulerade det väl och sa det med välmening.

Ibland kan det bra att hjälpa den andre att göra om en neurotisk anklagelse till ett bli existentiellt  öppen:  ”Jag skulle uppskatta om du - istället för att säga att jag har sårat dig, hellre sa att du blev sårad över det jag sa”. (det handlar ju om att mottagaren inte kan hantera det som sades och då kände sig sårad).

Om du sedan är nyfiken och öppen för att höra hur det är för den andre så är du på god väg.


Klicka på bilden för större bild om du vill spara eller skriva 

Frågor?  Ring 070 726 7010 eller maila stefan.gunnarsson@feedbackakademin.se